05 Август 2015, Сряда | 13:36 Прочетена: 2439

КИТЕН НАЙ-ТЪРСЕН КУРОРТ

Китен отново е сред най-търсените курорти у нас

            За поредна година южният ни курорт е пълен с туристи, а сезонът е в разгара си и предлага море от емоции и възможности за приятни изживявания на гостите от страната и чужбина.

 

            Почивка в Китен е сред най-често проверяваните от българите в интернет търсачките възможности за лятна отпуска. Това сочат статистиките на най-популярните търсачки в мрежата. Другите най-често проверявани възможности са почивки в Турция и Гърция. За поредна година южният ни курорт е пълен с туристи. В разгара на сезона тук всеки може да намери подходящи възможности за щури забавления и релакс. Тази година най-много са българските туристи, които добре познават предимствата на курорта, красивите чисти плажове, добрата хотелска база и гостоприемството на хората. Традиционно много са и руските туристи, все повече стават гостите от Полша и Чехия. Според кмета на Китен Атанас Петров се забелязва и ръст на туристи от Турция, както и на българи, живеещи в южната ни съседка.

            Най-голямото богатство на Китен са плажовете. В залива водата е кристално чиста и спокойна, а пясъкът - златист и изключително фин. Козметиците препоръчват на дамите да го използват като ексфолиант, който перфектно отстранява мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата. Малцина знаят, че в скалите на плаж Атлиман в Китен има хума, която също е полезен козметичен продукт.

            Прекрасни гледки радват окото на туристите, които обичат разходките край морето. От моста над Южния плаж се открива прекрасен изглед в едната посока към безкрайната морска шир, а на другата страна към красивата река Караагач, която точно тук разлива широко водите си и се влива в морето. Тук скалите са образували чудновати форми, едната от които местните хора наричат "Гъбката". Ако тръгнете към северния плаж, наречен Атлиман, можете да се разходите из красив естествен парк, който ще ви отведе високо над скалите. От там погледът ви ще се зарее към безкрайното синьо. Китен е сред малкото градчета, в които можете да се насладите на прекрасни изгреви и залези над морето. Специфичното географско положение дава възможност на жителите и гостите сутрин да посрещат изгревите на слънцето на южния плаж, а вечер да изпратят последните му лъчи, които угасват над отсрещния бряг на северния плаж Атлиман. Гъсти гори и големи естествени паркове правят Китен най-зеления град на нашето Черноморие и предлагат прохлада и чист въздух в горещите летни дни. Любителите на риболова могат да разчитат на богат улов в реката и в морето. Солените води предлагат на любителите на морските дарове миди и рапани.

            Обвити в мистерия легенди се разказват за древното минало на този град. Най-старото му име е Урдовиза на името на едната от дъщерите на гръцкия върховен бог Зевс. По време на Османското владичество една българска девойка се прославила със своята смелост и непреклонност. Това била Стана Урдовизка. Турският султан се влюбил в нея и я поискал за жена.  Тя склонила, но при условие султанът да освободи от данъци тези земи, които тя успее да обходи от изгрев до залез слънце с хвърковатия си кон. Цял ден верният кон на смелата девойка летял из непристъпните Странджански баири. Надвечер, с последни сили той се спуснал край морския бряг. Там издъхнал от изтощение. Стана също примряла от умора. Султанът обаче спазил обещанието си и освободил хората от данъци. А в чест на Стана и нейния кон заливът бил наречен Атлиман - Конски залив.

            Ако през деня туристите могат да се скрият от жегите на плажовете и в парковете, то щом се свечери, градчето предлага безброй възможности за забавление и наслада. Кокетни ресторантчета ще ви нагостят с традиционни морски деликатеси и всякакви ястия от националната ни кухня. В хитовите заведения и дискотеки настроението е на върха чак до сутринта. През целия сезон тук гостуват най-популярните ни изпълнители, сред които Графа, Мария Илиева, Скилър, Спенс и др.

            Туризмът е основен поминък на населението в Китен и затова кметството полага всички усилия да създаде по-добри условия за гостите на града. Китен разполага с капацитет от 50 000 легла, които в разгара на сезона обикновено се пълнят. Луксозни хотелски комплекси, малки семейни хотелчета и кокетни къщи за гости предлагат на всеки предпочитаните условия за настаняване и всякакви удобства. Хората са гостоприемни и усмихнати. През последните години няколко улици в града бяха преасфалтирани и разширени. Ремонтиран бе паркът над южния плаж. Свободни WiFi зони предлагат безплатен достъп до интернет в центъра и на двата плажа. Изгражда се модерна спортна площадка. Няколко камери дават възможност да гледате в официалния сайт на града http://www.e-kiten.bg/ красивите плажове на Китен, парка и центъра от всяка точка на света. Разнообразни фестивали предлагат на туристите забавления и извън активния сезон. Тази година за четвърти път градът бе домакин на международния фолклорен фестивал "Атлиманска огърлица", който традиционно събира участници от 7 държави и много градове в България.

 

Карта