11 Август 2015, Вторник | 08:24 Прочетена: 1181

Български лондонски хор

Развлечения

Българският лондонски хор пя със сърце и душа в Приморско

 

            Концертите в двата черноморски града Приморско и Созопол са част от българското турне на формацията, която събира чужденци от всички краища на света, очаровани от българската народна песен.

 

            Българският лондонски хор пя със сърце и душа в Приморско. Красивият черноморски курорт бе домакин на един от концертите в рамките на българското турне, с което формацията отбелязва своята 15 годишнина.

            Диригент и основател на хора е Десислава Стефанова. Певицата израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация "Загорче" и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18 г. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл "Филип Кутев". Преди 15 години се установява в Лондон. Там тя прави концерти, преподава и  пее в саундтрака на емблематични холивудски продукции. Гласът ѝ разтърсва зрителите в най-напрегнатите и лирични моменти на "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и "Бен Хур". Деси вдъхновява с любовта си към музиката хора от различни етноси, живеещи в мегаполиса. В хора пеят англичани, поляци, немци, французи, както и представители на азиатски народи. Формацията е представяла своя български репертоар в Уестминстърското абатство, в огромни концертни зали в цял свят, в модерни клубове, на фестивали и рок концерти, в посолства, по селски площади и на шлем на река Темза. В България хорът е за трети път.

            Многобройна публика в южния ни курорт аплодира изпълнителите, които раздадоха цялата си любов. Освен с щедри ръкопляскания, хорът бе изпратен и с множество подаръци и цветя. Поздрави ги кметът на община Приморско Димитър Германов. Цветя изпрати кметът на Китен Атанас Петров. Организационният комитет на МФФ "Атлиманска огърлица" в град Китен удостои диригента на хора Десислава Стефанова с диплом и статуетка. Наградата връчи странджанската народна певица Златка Ставрева - директор на фестивала с признание за всеотдайния труд за запазване и развитие на българския фолклор по света, за високи постижения в областта на фолклорното изкуство, превърнали се в символ на България. Сестри Ставреви подариха на диригентката на хора фотос на уникални женски пафти на 250 години, съхранени от поколения предци на популярните народни певици. Маестро Стойко Стойков - Председател на Организационния комитет на Конкурса "Музикални виртуози" връчи диплом и почетен медал. Председателят на Българския младежки фолклорен съюз г-н Николай Гурбанов поздрави изпълнителите и им подари аранжимент на българска народна песен, направен  от него.

            Концертът на Българския Лондонски хор в Приморско бе организиран от Община Приморско и сдружение "Атлиманска огърлица". Изпълнителите имаха възможност да се насладят на красивата природа край южния ни курорт и останаха впечатлени от живописните гледки по поречието на река Ропотамо и достолепието на древното тракийско светилище Беглик таш.

            Хорът продължава своето турне в България с концерти в Стара Загора, Копривщица и Орешак.

 

Карта