20 Декември 2017, Сряда | 14:35 Прочетена: 12267

Китен отпразнува 35- годишнината на Група за автентичен фолклор

Развлечения

Тържеството съвпадна със завършването на ремонтните дейности на читалището

В Китен бе чествана 35- годишнината на Групата за автентичен фолклор при читалище „Свобода 1948“ с ръководител Христо Йорданов. Залата на обновения салона на читалище „Свобода 1948“ се оказа тясна за всички желаещи да станат част от тържеството.
Жените от състава, които се подредиха в превърнатата на седянка сцена, бяха посрещнати с бурни аплодисменти. Насядали по земята и с плетки и вретена в ръцете, фолклористките успяха да върнат публиката назад във времето. В концертната програма се включиха и жените от ФА „Приморско“.

В края на програмата ръководството на читалището се бе погрижило да зарадва не само жените от фолклорната група, но и техните бивши и настоящи ръководители. Специални чаши с надпис „35 години Група за автентичен фолклор” и поздравителни адреси получи всеки член на групата. Кметът на Китен Катя Вълчева, която бе сред публиката, дари изпълнителките с вкусна торта, илюстрирана с техни снимки. Поздравителен адрес и кошница с почерпка поднесе и Мария Георгиева – секретар на община Приморско.

Специално за събитието беше представена презентация, която разказа богата история на групата от самото й създаване до днес.

Ето и цялата история на групата:
В началото на 60-те години на ХХ-ти век няколко по –активни жени от Китен подемат инициатива за съставяне на битова група към читалището. Идеята се осъществява и новосформираната група се явява през 1962 год. на Първия национален събор „Странджа пее” в село Граматиково. Диригент на групата е Илия Кирязов. В този състав групата се явява на различни прегледи на художествената самодейност – 1963 год. в Мичурин /дн. Царево/, 1964 год. – в с. Ясна поляна, 1964 год. – Приморско.

По –късно ръководители на групата са Златка Савова, наследена от Мария Димитрова. Групата е наградена с грамота от „Окръжния съвет за изкуство и култура” – гр. Бургас.
През 1972 год. е поканена за запис в радио „Стара Загора”. По това време групата изпълнява обработени народни песни. Корепетитор е Костадин Димитров, а активна помощ оказва Стефан Чапкънов.
За кратко време фолклорната група спира да съществува. Опити отново да се събере състава й се правят през 1981 год. През 1982 год. съставът е утвърден като „Група за изворен фолклор” и наброява около 22 жени. Постепенно се оформя и репертоарът – странджански песни, събирани и записвани от възрастни хора в селото, които чудесно пасват на певческите им възможности. Изявите не закъсняват: 1985 год. – общински преглед в Царево; окръжен преглед в Отманли. През 1986 год. ръководител става Тодор Чернаев, а репертоарът се обогатява с нови песни. През същата година групата се явява на прегледа на художествената самодейност „Босна пее и танцува” и печели първо място. Това означава класиране за националния фестивал в Копривщица. Звуковият синхрон, невероятното съчетание на гласовете прави впечатление на Радко Ловджиев, фолклорист към Окръжния център за художествена самодейност – Бургас и той отсича: „Китен ще открива Копривщица със „Стамат на Донка думаше” !
През август 1986 на фестивала в Копривщица групата печели първото си голямо и напълно заслужено отличие – златен медал и почетна грамота. Председател на Читалищното настоятелство по това време е Атанас Михов. За престижното първо място групата е наградена с 15-дневна екскурзия с цел обмяна на опит в бившия СССР - Киев, Минск, Ленинград и Москва.
Набрала инерция, с нови песни фолклорната група се изявява на различни места, където печели симпатиите на публиката: 1995 год. – Царево, 1995 год. – Втори национален събор „Странджа пее” в Граматиково; 1996 год. – Приморско; 1997 год. – Ахтопол; 1998 год. – Царево; 1999 год. – Лозенец; 2000 год. – Кости; 2001 год. – Бродилово; 2001 год. – общински преглед в Приморско. Ръководители на групата са: през 194 год. – Георги Димов от Приморско и 1985/1986 год. – Тодор Чернаев от Царево, а корепетитор е Пейчо Пейчев.
Днес групата за автентичен фолклор към читалище „Свобода – 1948” – гр. Китен е с утвърдено име и разнообразен певчески репертоар. Търсени са за всички фолклорни изяви в община Приморско и съседните общини. През 2001 и 2002 година съставът се изявява на „Балкан фолк” във Велико Търново. Жените от Китен доминират сред участниците и са наградени с грамота и медал с препоръка за излъчване на публични и обществени медии.
Художествен ръководител на групата от 2001 год. е Христо Йорданов.
За периода 2003/2004 год. групата взима участие в ІV-ти национален събор – надпяване в с. Граматиково „Странджа пее”, където отново е отличена с диплом. Същата година изнася самостоятелен концерт в Солун съвместно с танцовия състав на Дора Барева – гр. Бургас.
През 2004 год. групата отново е един от главните участници в БАЛКАН ФОЛК – Велико Търново, където е удостоена с почетна грамота и почетен знак, както и препоръка за излъчване в публичните и обществени медии.
През същата година са заснети и видеоклипове на ЕВРОФОЛК в старата столица на България.
През 2005 – 2006 год. следват участия в Първия и Втория международен фестивал за автентичен фолклор СОФИЙСКА ПРОЛЕТ под патронажа на Гиньо Ганев, както и участие в Първия международен фестивал ВРАЧАНСКА ПРОЛЕТ, където са единствената поканена българска група..
За същия период жените от Китен вземат участие във Втория национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Центъра за фолклорни фестивали – ЦИОФФ – българска организация към ЮНЕСКО. Битовата група получава грамоти за участията си.
От 2009 до 2014 год. ръководител на групата е Златка Ставрева. За времето от 2014 до 2015 год. е под ръководството на Георги Димов и от 2015 год. отново е поета от Христо Йорданов.

Освен годишнината на фолклорната група, Китен имаше и още един повод за гордост. Тържеството съвпадна със завършването на ремонтните дейности на салона на читалището. В културната институция с европейска визия вече няма и следа от течащ покрив, олющената и падаща мазилка от стените и тавана. Салонът разполага с модерен окачен таван, лед осветление, изолация на стените, реновирана подови настилки и сцена. Столовете са изцяло претапецирани и пребоядисани, а допълнителните малки аксесоари са превърнали залата в изключително уютна и функционална.

Карта