06 Юли 2012, Петък | 13:14 Прочетена: 1391

Плажовете на Китен са чисти

 

Плажовете с най-чиста вода в Бургас са Дюни, Аркутино, ММЦ в Приморско, плажовете около Китен, в Слънчев бряг и поморийските плажове, а всички останали в региона отговарят на нормите на Регионалната здравна инспекция

 

 

Д-р Марияна Косинова, директор дирекция "Здравен контрол" в инспекцията каза че плажовете са чисти като периодично се следят и се взимат проби от контролни пунктове от общо 46-те зони за къпане определени от МЗ. Тази година се взимат проби и за салмонела, както и за температурата на водата. 

"Относно плажовете като ивици редовно се проверяват проверки и то още преди сезона за това дали са изпълнение всички изисквания за осигуряване на необходимата информация, чистота на плажните ивици и осигуряване на допълнителни съоръжения като кошчета за отпадъци, съблекални, душове чешми и спасителни постове с оборудване. Плажната ивица се проверява и сега както и пробонабиранията на водата", обясни тя. 

Пробите взети от морската вода до момента не са показали отклонения от изискванията на Наредба 5, която е за управлението качеството на водите за къпане. Няма установени отклонения до момента и от взетите проби по сигнали. Специалистът категорично каза, че водата в определените места за къпане е чиста. Тя направи обаче уточнението че една зона за къпане може да включва няколко плажа и същевременно един плаж може да включва една зона, а и една плажна ивица може да се раздели на няколко зони. Периодично да се следи водата в зоните за къпане от МЗ и РЗИ.

 

Източник: :burgas24

Карта