10 Септември 2012, Понеделник | 13:48 Прочетена: 2152

Започва археологическа експедиция на Крепостна стена Урдовиза в Китен

Развлечения

Днес започва голяма археологическа експедиция на п-ов Урдовиза в град Китен. Експедицията е част от научната програма "Виа Понтика" за проучване на атрактивни археологически обекти по Южното Черноморие, които ще допринесат за развитието на културния туризъм в Югоизточна България.

 

 Тракийската и средновековна българска крепост Урдовиза, която е сравнително добре запазена и обещава много на археолозите  е отбелязана още от бащата на историята Херодот, като главна Персийска военноморска база при похода на цар Дарий срещу скитите, а след това като голяма старобългарска крепост, отбранявала успешно Южното Черноморие при всички нападения срещу България. Крепостта е в центъра на една интересна странджанска легенда, с която се обяснява, че Урдовиза не е паднала дори под властта на турците, а с нейната управителка бяла Стана, турският султан сключил договор, при което признал крепостта и прилежащата й област Странджа със седемнадесет села за хасекия, тоест свободна от данъци и самоуправляваща се област, такава Урдовиза е била до 1836 г.

Основните научни цели на проучването ще са установяване на хронологическите периоди на обитаване на крепостта.

 

Ръководители на експедицията са доц. д-р Кръстина Панайотова, Методи Даскалов -гл. ас. в НАИМ, д-р Божидар Драганов и Владислав Тодоров

 

 

 

Карта