• Китен live/времето
  • 0550/36805
  • kmetstvo_kiten@abv.bg

Актуално

„Стена на сурвачката“ ще зарадва жителите и гостите на Китен

Децата от град Китен, заедно с пенсионерите от клуб „Урдовиза“, обединиха сили в това да почетат една от най-хубавите български традиции – правенето на сурвачка.

Г-н Николай Марков, кмет на град Китен, ще връчи сертификат за най-добре подготвена характерна сурвачка.

Стената на сурвачката можете да разгледате в читалището на град Китен.

Пенсионерски клуб „Урдовиза“ Китен:
Елена Радоева – Председател
Магда Колева
Мария Желязкова
Деспина Мострова
Добринка Едрева
Златка Маркова
Анастасия Вълчева
Стоянка Проданова
Ирина Баласова

И общественици:
Златка Ставрева
Панайотка Михова
Деница Янакиева
Десислава Тодорова

Благодарим на прекрасните деца на град Китен, които се включиха в инициативата:
Йоана Кирилова
Кристиян Тодоров
Янис  Ралев
Димитър Георгиев
Тамара Ивайлова
Красияна Желязкова
Стоян Петров
Мануела Влахова
София Панайотова
Виктория Ивайлова
Дария Динева
Ирина Иванова
Стефания Любомирова
Евгения Георгиева
Моника Бонева
Габриела Николова
Вероника Драгиева
Михаил Динев

Виж повече

Първа копка на Брегоукрепване Северна част Китен

На 12 септември 2022 г. официално бе направена първата копка от проекта Брегоукрепване Северна част Китен.

Брегоукрепването има защитни фукнции и включва цялостно благоустрояване в уязвимата част около крепостта „Урдовиза“. В проекта е заложено да бъде изградена пешеходна алея, която да обикаля носа на град Китен и да свързва двата плажа.

През 2023 г. посетителите на града вече ще имат възможност да се наслаждават на невероятния морски пейзаж в комфортна и красива атмосфера.

Виж повече

Културна програма на Китен за м. Август 2022 г.

Богата и шарена културна програма очаква жителите и гостите на град Китен, през месец август.

На различни локации в града ще се състоят събития и дейности, които всеки посетител на града може да посети абсолютно безплатно.

Активации ще има за малки и за големи.

Част от детската програма включва цирковия клоун Нати и нейните летящи шапки, прекрасната Аладина, която стъпва върху 333 пирона и фокусникът, които ще пренесат децата в магически и вълнуващ свят. Кукленият театър на град Бургас също ще посетят града със спектакъла „Житената питка“. Детска работилница с ограничени места и такса също ще бъде на разположение за всички творчески разбойници в града.

Програмата за възрастни ще включва огнено шоу с невероятните „Дивинитас Крю“, които за втори път ще посетят Китен това лято, концерт на група „СПРИНТ“ с участието на Галя Георгиева, Захари Чернев, Атанас Узунов и група „Хоризонт“. Ричард Мантарлиев, по-добре познат като Ричи, също ще заблести на площада в града, а финалът на този прекрасен месец ще постави фолклорният фестивал „Фолклорни вълни“.

Всеки посетител на града е добре дошъл да се наслади на събитията и да създаде красиви летни спомени в Китен!

 

Виж повече

Подводен риболов за купа „Урдовиза“ 2022 г.

В тазгодишната надпревара по подводен риболов, носител на купа „Урдовиза“ стана Валентин Люцканов от КПР „Черноморец“.

Кръгът от шампионата „Купа България” 2022 г., се проведе на 23.07.2022 г. в град Китен, община Приморско. Събитието бе с продължителност 5 часа, в един състезателен ден.

Надпреварата за купата събра 34 участника от различните морски точки на България.

Главен съдия на събитието беше Пламен Арабаджиев, председател на националния отбор по подводен риболов, а делегиран комисар бе Марио Христов, президент на БФПС.

Люцканов успешно премина едно стъпало нагоре, като през 2021 г, той прибра у дома си второто място, а тази година – мечтаното злато.

Атанас Бъчваров, който през 2021 г. завърши първи в класацията, не изпадна от челната тройка, като тази година спечели бронза.

 

I място: Валентин Люцканов, КПР „Черноморец“ – 17 риби, тегло 8.400 кг.

II място: Мирослав Илчев, СКПР „Несебър“ – 12 риби, тегло 6.765 кг.

III място: Анастас Бъчваров, клуб „Марлин“ – 13 риби, тегло 6.250 кг.

Наградата за най-голяма риба грабна Радослав Стайков от клуб КВС „Варна“ – 1.740 кг. морски кефал.

 

Пълното класиране можете да видите тук:

busf.bg/tournaments/54

Виж повече

III Музикален и Танцов фестивал „Фолклорна плетеница“ 2022 г.

На 17 юли 2022 г., на сцената в Морския парк на град Китен, ще се проведе III Музикален и Танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от народната певица – Златка Ставрева.

Програмата на събитието ще стартира от 18:00 ч., а гостите на Китен ще могат да чуят и видят традиционни български танци и песни.

Специален гост на фестивала ще бъде победителката в осмия сезон на „Гласът на България“ Петя Панева.

На финала гостите на града ще могат да се насладят на впечатляващо огнено шоу, изпълнено от професионалните владетели на огъня – „ Дивинитас Крю”.

Виж повече

Съобщение за дезинфекция срещу вредители 2022 г.

На 08.07.2022г. и 09.07.2022г. в периода от 6:00 часа до 10:00 часа местно време ще се извършват дезинсекционни обработки срещу вредители (листни въшки) по декоративната дървесна растителност, находяща се по тротоарните настилки на гр. Китен и гр. Приморско, Община Приморско.

Виж повече

Съобщение за пръскане срещу комари 2022 г.

В периода от 27.06.2022г. до 29.06.2022г. в гр. Китен ще бъдат извършени имагоцидни обработки срещу комари със студен/топъл аерозол.

Времева продължителност: от 04:00 ч. до 07:00 ч. местно време.

Виж повече

XIII Национален конкурс за хора с ментални увреждания „Неоткрити, красиви Надежди!“

Конкурсът “Неоткрити, красиви Надежди!” е уникално по рода си събитие, което има за цел да създаде възможност за пълноценна творческа изява на хора с ментални увреждания и чрез силата на изкуството да помогне за приобщаването им към нашето общество.

Той продължава четири дни и в него се изявяват талантът и артистичността на  участници от различни социални домове, дневни центрове и защитени жилища.

Тази година конкурсът се провежда на територията на гр. Китен.

Откриването на фестивала започна на 21.06.2022 г. /вторник/ от 19:00 ч. и ще продължи до 24.06.2022 г. /петък/ , когато ще бъде официалното закриване, отново от 19:00 ч.,  на откритата сцена в Морския парк на града.

Виж повече

XI-ти МФФ „Атлиманска огърлица“ 2022 г.

МФФ „АТЛИМАНСКА ОГЪРЛИЦА“ 2022, Китен, се провежда под патронажа на д-р Димитър Германов кмет на община Приморско. Фестивалът е с конкурсен характер и тази година ще се проведе под мотото „Чрез песни и танци към добро приятелство“. Десет членно професионално жури с Председател проф.д.изк. Лозанка Пейчева оценява представянето на изпълнителите. Директор на фестивала е странджанската народна певица Златка Ставрева – Почетен гражданин на Бургас.

Участват фолклорни ансамбли танцови и певчески състави, танцови клубове, музиканти и индивидуални изпълнители от Русия, Украйна, Казахстан, Беларус, Полша, Грузия, Македония, Косово, Сърбия, Чехия, Гърция, Австрия, Канада и България, които ще представят традиционната си култура, духа и таланта, с които претворят творците на фолклора.

Фестивалът ще се проведе от 15.06 в 18:00 ч. до 19.06 в 21:00 ч. в Морския парк на град Китен.

Виж повече

На вниманието на сезонните туристически обекти. Летен сезон 2022 г.

Напомняме на всички, че лицата упражняващи дейност в местата за настаняване със сезонен режим на работа, са длъжни в 14-дневен срoк преди започване на дейност в обекта, да подадат Формуляр съгласно чл.11, ал. 2 от Наредбата за Националния туристически регистър.

Настоящия формуляр може да подадете в деловодството на Кметство Китен или на   e-mail: danielapol_kiten@abv.bg

Виж повече

Copyright © 2020 - Китен.