• Китен live/времето
  • 0550/36805
  • kmetstvo_kiten@abv.bg
Актуално

Морето край Китен е чисто и безопасно, потвърди проверката на РЗИ-Бургас.

Морето край Китен е чисто и безопасно, потвърди проверката на РЗИ-Бургас. Според огласените днес от инспекцията резултати “Оценката на качеството на водите за къпане съгласно критериите, посочени в приложение № 4 на Наредба №5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане, се класифицират като „отлични“. Резултатите от двете проби, които бяха взети от експертите в близост до къмпинг Китен и устието на р. Караагач, миналата седмица не установяват наличие на салмонела или проблематична концентрация на микроорганизми.
“Туристите в региона могат да бъдат спокойни и да се радват на лятната си ваканция. Това се потвърждава и от проверката в Китен, и в предходната проверка на няколко институции в Приморско, която също установи, че няма замърсявания.”, коментира кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов. “Благодарим на институциите за бързата реакция, защото експертната оценка е важна. Използвам случая да призова хората да се доверяват на легитимни източници и да не се всява излишно напрежение в аванс. Морето в региона е кристално чисто, времето е прекрасно и всички туристи са добре дошли да се убедят лично.”, допълни той.
Припомняме, че съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция “Черноморски район” към Министерство на околната среда и водите и РЗИ-Бургас, проведена в края на юни в района на Централен плаж – Приморско и крайбрежната алея на курорта, също не установи никакви замърсявания на морската вода. Според резултатите “не се констатират брегови източници на замърсяване”, “водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността”. В допълнение проверката не установява нерегламентирано изтичане и заустване на отпадъчни води.
Линк към официалното съобщение на РЗИ-Бургас можете да намерите в коментар.
Снимката на кристалните морски води е от вчерашния обход на плажа в Китен.

Copyright © 2020 - Китен.